Voltam párszor én is a piacon, s nem csak mint vevő, hanem mint eladó is, és igen érdekes dolgokat tapasztaltam, s tanultam meg.
Az első dolog az hogy senki nem lát bele a gombába, bár sokan tapasztalták már, hogy mikor tiszta, és mikor férges a gomba jobban, persze ez sok dologtól függ...
Megfigyelték pl.: azt hogy álltalában az eladók megtörik a gombák széllét, és tiszta, nem férges, s mikor meg hazavisszük akkor "tiszta hús" persze valaki nem bánja, de azért a gombáért fizet az ember, nem a húsért :) s épp ezért törik meg a szélét, az eladók, mert az tudják ők is, hogy a kukac a közepében szeret lenni...
Egyébbként én mindig földesen vittem a gombám eladni, bár a vizsgáló nem örült neki ... de kipakolás közben pucoltam, de hogy miért földesen vittem? azért mert úgy sokkal tovább marad friss... (törzsvásárló meg néha direkt úgy kérte pucolatlanul)
A másik fontos dolog, hogy érdemes a vargánya kalapját alulról is megnézni, mert mínél fehérebb annál tovább marad friss.
Sokan nyomkodják, az sem árt, de az se tuti módszer bár mi nagyon puha, az már valószínű hogy "nagyon húsos".
S még egy érdekesség, mikor az erdei gomba "felüti magáta piacon" akkor nem sok termesztett gomba van a piacon(sampion, csiperke), ebből is látszik sokan mennyire szeretik az erdei gombákat.
Ja, s még valami... alkudjon amíg lehet...