Sötét trombitagomba
Errefelé is így nézhetett ki a trombita, miért is?
Sok gombát errefelé nem úgy hívnak, ahogyan hivatalosan nevezik, viszont a trombitagomba, itt is trombitagomba.
Jó… sok irodalom sötét trombitagombának nevezi, hát legyen… sötét színe, illetve trombita formája lehetett a névadó az elnevezésekor.
A gombákat általában sütve, vagy főzve fogyasszuk, de a trombitagomba… ő más… őt azért szokták szedni, mert fűszert készítenek belőle, különlegesen finom ízt ad az ételeinknek.
Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, egy sima fasírt készítésekor csak egy kiskanállal szórjunk bele, szerintem sokan keresnék benne a gombát… sokan pedig nem is sejtenék mi ez a különleges íz… vagy akár egy egyszerű kis levest is ízesíthetünk vele, de inkább többször kevesebbet, mint egyszer túlfűszerezzük…
Mindennap tanul az ember valami újat, még ha nem is veszi észre… egy napon beszélgettem tőlem tapasztaltabb gombásszal.
Ő mesélte, régen is gyűjtötte pár ínyenc ezt a fajta gombát, napon zsákokra terítve, benn pedig kemencénél szárították vesszőkosárban, vagy a masina fölött akár egy függönyön… nem darálták esetleg a nagyobb gombákat nyersen ketté, vagy harmadára tépték… 1-1 darabbal ízesítettek…
Mi is készíthetünk itthon belőle fűszert, igen egyszerűen, a talált gombákat megtisztítjuk, majd kiszárítjuk, s ha már jó száraz (törik) akkor ledaráljuk, de csak mértékkel használjuk ételeink ízesítésre.
A titok… hol, és mikor találhatunk…? Általában szereti a vizes gödröket, nagy lábas bükkösöket, ősszel szoktam tömeges csoportjaival találkozni.
Akik szeretik a különleges dolgokat, vagy csak szeretnének egy új ízt felfedezni, azoknak ajánlom ezt a gombát.