A Jancsi gomba = Tölgyfa- édestinóru
Ismét itt van az ősz, volt kis csapadék is, igazit talán nem is sokat szedtem, de egy kis Jancsizás talán feledteti.
Szeretem ezt a gombát gyüjteni, mert igen könnyű észrevenni.
A nagyobb példányok akár 20 cm magasra is megnőlnek, vagy lehet nagyobbra...
Vannak olyanok is melyek jól elűtnek környezetük színétől...
Nem egyszer találtam már ilyen gombát "bandákban"
A mohák fogságában:
A legkissebb példányok is igen szépek:
Ezt a gombát nem szabad nyersen fogyasztani
Nem hiszem, hogy nyersen akarná valaki megenni, mikor már az őskorban sütték a mamutot :)
Nagyon ízletes sütve, igen szepe gomba...
Más gombával elkészítve még finomabb...
A másik nagy érdekessége ennek a gombának az, ha elvágjuk a szárát elszíneződik.
Összefoglalva a dolgokat, ha megfakad igen könnyű szedni, hiszen könnyen észrevehető, igen finom pörkölt készíthető belőle, szóval érdemes ilyen gombát is gyüjteni...
Nekem az egyik kedvencem pörköltnek elkészítve...